Årets Digtere 2020

Optrædende på OL20 

Charlotte Strandgaard (1943)

Foto: Sofie Amalie Klougart

Opvokset i et kunstnerisk og akademisk miljø i Århus som barn af litteraten Jens Kruuse og oversætteren Annabeth Kruuse. Aktuel med digtromanen “Tror spillelederne virkelig at jeg er sådan en pæn moden dame” (Gladiator, 2019). Siden midten af 1960’erne har hendes forfatterskab kredset om de udsatte eksistenser og udfordret de samfundsmæssige tabuer. Har modtaget bl.a. Morten Nielsens Mindelegat, 1972. Dansk Blindesamfunds Radiospilpris, 1983 og Thit Jensens Forfatterlegat, 1984. (Nej, hun gider ikke snakke om den der hash-aktion på trappen til Folketinget for længe siden.)

Cecilie Lolk Hjort (1984)

Digter og samfundsdebattør. Hendes værker handler blandt andet om nærheden mennesker imellem på trods af forskelligheden dem imellem. Har digte i Hvedekorn, digtsamling på forlaget Spring, og udgiver “encyklopædiske tekster”, deriblandt det poetiske leksikon “Sputnik 2” på Forlaget Ekbátana i 2016. I 2019 bidrag til en antologi for ny dansk litteratur, “O-E-H-L #2”. Arbejder p.t. på en digtsamling med “mandedigte”, baseret på et spørgeskema KUN til mænd på sin hjemmeside.

(Download hendes “Wunderkammer“, et objektkammer lavet i forb. med hendes poetiske leksika)    

Daniel Boysen (1986) 


Foto: Mariana Gil

Født og opvokset i Sydvestjylland, i dag bosat i Aarhus. Aktuel med den poetiske roman “På sit yderste” (Jensen & Dalgaard, 2019). Debut 2012 med romanen “Forudsat, at du har lyst til at fortsætte” og har siden udgivet fire værker, der veksler mellem lyrik og prosa. Han beskriver selv sine værker som en kombination af impressionisme og (sur)realisme.

Franziska Hoppe (1990)

Uddannet fra den svenske forfatterskole Litterär Gestaltning i Gøteborg og har en bachelor fra Det Kongelige Danske Kunstakademis billedkunstskoler. Debuten i 2019, “DOCX”, er et velanmeldt, hyperbevidst værk om, hvordan en uigengældt forelskelses besættelse konstruerer sit falske narrativ, samtidig med at hovedpersonens hverdagshandlinger angiver, at det samme kunne overgå enhver. Aktuel med Quijote! Quijote! på Korridor i 2019.

Joakim Vilandt (1991)

Studerer musikvidenskab på Københavns Universitet. Forfatterskolen 2016; 2018 modtager af Bodil og Jørgen Munch-Christensens Kulturlegat (debutantprisen) for “Cassandra”. “Taler hinsides genregrænser helt og aldeles splinternyt på sit helt eget sprog” (Lars Bukdahl v/ motiveringstalen). “En vildtvoksende hybrid mellem lyriske forkyndelser, bønner, sarkastiske hyldester til en dæmonisk gud og visioner om verdens undergang” (Litteratursiden).

Mathilde Walter Clark (1970)


Foto: Les Kaner

Forfatter, debattør og klummeskribent. Debut 2004; har siden udgivet en række bøger, der blandt andet henter inspiration i filosofien. I en række essays har hun gjort sig til fortaler for en litterær maksimalisme.

I 2018 udkom “Lone Star”, en selvbiografisk roman om det vanskelige forhold mellem datteren og hendes far på den anden side af Atlanten. “Om savn og uopfyldte længsler, virkelig vittig og underholdende, svær at lægge fra sig”. (Information) (Det er også hende med med “Mæcen søges” – længe før crowdfunding.) I marts 2020 er hun aktuel med samlingen Huset uden ende

Nicolaj Stochholm (1966)


Foto: Christian Friedländer

Modtager af Statens Kunstfonds treårige stipendium, Michael Strunge-Prisen, Emil Aarestrup Medaillen, Jan Sonnergaards Mindelegat og Beatriceprisen. Siden debuten i 1991 har han udgivet ni digtsamlinger, hver ny samling kvitteres med gode anmeldelser. Senest “Uden for Pesthospitalet”, 2018, en digtsamling med udgangspunkt i faderens sygdom, hvor digterjeget må erkende tabet af sin ungdoms kække storhed hér i mødet med den virkelighed, hvori faderen skal dø.

“Stochholms særlige stil, det meget sikre arbejde med rytmen og linjeskiftene, musikaliteten, trangen til at hobe sproglige billeder oven på hinanden, forkærligheden for en klassisk lyriks nærmest svulstige højstemthed.” (Information)

Siri Ranva Hjelm Jacobsen (1980)


foto: Kajsa Gullberg

Litteraturanmelder på Weekendavisen, oversætter og foredragsholder. Forfatter til 2 velanmeldte værker: “Ø” (2016, en “poetisk, lavmælt, samtidig storladen og meget nordisk roman” om slægtens betydning. (Litteratursiden). Og i 2019 “Havbrevene”, “en legende og udfordrende brevveksling mellem de to søsterhave, Atlanterhavet og Middelhavet”. Hun omtales som “original, opfindsom og poetisk”.

Thomas Boberg (1960)

Digter og rejsebogsforfatter. Lyrisk debut 1984. Har, siden han var 17, rejst i det meste af verden. Fik sit gennembrud med “Americas”, en samling rejseskildringer fra primært Sydamerika, hvor han boede i 13 år, og de postapokaplytiske digte “Hesteæderne” (2015). Modtager af Otto Geldsted-prisen og det Danske Akademis Store Pris.

Han beskrives som en evigt rastløs sjæl, der altid vover sig helt derind, hvor ingen anden tør komme, alene på at stille oprigtigt interesserede spørgsmål til fremmede. Har i de seneste år rejst i Afrika, hvilket 2019 blev til rejseromanen “Africana”. På festivalen vil han blandt andet præsentere MexicoCityDigte.

Tove Ditlevsen (1917-1976)

“Autofiktionens mester” er hun blevet kaldt. Med sin åbenhed om opvækst, ægteskab, moderskab og misbrug nåede hendes værker mennesker, som ellers ikke følte sig hverken set eller talt til.  Kendetegnende var hendes sammensatte personlighed som en rå og fræk proletarpige, slagfærdig og engageret i tidens spørgsmål, som til slut ikke mere magtede livet.

Hendes digte og romaner er stadig vedkommende og aktuelle.  Det giver sig til udtryk i musikere og dramatikeres iscenesættelse og popularisering af hendes værker, bedst kendt måske musikeren Anne Linnets album “Barndommens Gade”.

Ditlevsen er nu bogaktuel, hendes brevveksling med redaktøren er nemlig udkommet som bog i 2019. 

 

Internationalt 

Alicia Payne //Canada


foto: Richard Yagutilov

Skuespiller og dramatiker, skriver teater, film, TV og radio.
Tidligere formand for Playwrights Guild of Canada og stifter af Arbez Drama Projects (www.arbezdrama.com)

Desuden medlem af Alliance of Canadian Cinema, Television and Radio Artists (ACTRA); Canadian Actors Equity Association (CAEA); Dramatists Guild of America.  

Hun har afholdt kurser og workshops for Lakeshore Arts Shazaam! Program, Uth Ink/Luminato, The Conference of Independent Schools Drama Festival and Play! samt et symposium ved 14th World Festival of Children’s Theatre.

Desuden virker Alicia Payne som adaptive change facilitator for the Metcalf Foundation Staging Change program sammen med EmcArts.

Georgia Trouli  (1979) //Grækenland

Oprindelig fra Kreta, nu bosat i Thessaloniki. Trouli har udgivet seks digtsamlinger og har haft digte i tidsskrifter i flere lande,  i 2020 er hun aktuel med samlingen Space Oddity.  Udover at skrive arbejder Trouli med billedkunst og har udstillet sine værker i både gruppe- og soloudstillinger 

Hun har taget tre uddannelser: i sygepleje, psykologi og kunstteori. 

Kristín Ómarsdóttir //Island

Blev i 2019 nomineret til Nordisk Råds litteraturpris for digtsamlingen Kóngulær í sýningargluggum (”Edderkopper i udstillingsvinduer”). I motivationen for normineringen stod der bl.a: 

“I Kristín Ómarsdóttirs digte ser uskylden ud som en skyrklat på en væg. Brevet under hovedpuden spørger: Er du der? Spejlet fanger fortællerens billede, når han reder sit morgenrosa hår, landdrømmende havfruer stikker hovederne op af havet, der reklameres for glasbryster, og torvet fanges af horisonten som med en lasso. Kristín Ómarsdóttir har altid udfordret sprogets elasticitet. Hendes originale billedsprog overrasker og er til tider surrealistisk.”

Kristín Ómarsdóttir skriver ikke kun digte, hun har også prøvet kræfter med romaner, noveller og skuespil og har modtaget adskillige priser for sine værker. Hun arbejder også med kunstformer som videoer og skulpturer. Hendes bøger er oversat til svensk, finsk og fransk, og hendes digte er publiceret i udenlandske antologier.

Yorgos Alisanoglou (1975) //Grækenland

Digter, oversætter og forlagsredaktør. Alisanoglou grundlagde Saixpirikon Publications i 2005, hvor han udgiver både græsk og oversat poesi, drama og prosa. Hans egne digte er oversat til en lang række sprog og udgivet i antologier og tidsskrifter, og han optræder til festivaler verden over. 

Han seneste udgivelse er Playground, 2016, der er udkommet i dansk oversættelse på Poetisk Bureau. I april 2020 er han aktuel med Beehives

 

Deltagere i talks og interviewere

Allan Lillelund

Cand.mag. i Nordisk Sprog og Litteratur og Begivenhedskultur. Forfatter, skriveunderviser, oversætter, sangskriver, og forlægger på det roste forlag Silkefyret.

Ejler Nyhavn (1960)


Foto: Agata Lenczewska-Madsen

Digter, forfatter, oversætter. Uddannet germanist med studier indenfor tysk sprog, litteratur og kultur fra Aarhus Universitet. Dyrker sin kontrabas med fynd og glæde og er i marts 2020 aktuel med dobbeltudgivelsen Ironbark og Trakl i Torremolinos hos Jensen og Dalgaard.

Karen Syberg (1945)

Dansk forfatter, kønsforsker og feminist, blandt andet kendt som medstifter af rødstrømpebevægelsen i 1970 og kulturredaktør på Information. Foruden en række romaner og essays har hun skrevet biografien Tove Ditlevsen. Myte og liv der udkom på Tiderne Skifter i 1997.  I den anledning fortæller hun om den store danske digter ved dette års Døde Poeters Klub.

Liv Camilla Skjødt (1975)

Forfatter, oversætter og stiftede i 2006 forlaget Skjødt, der fokuserer på spansksproget sydamerikansk litteratur. Cand.mag. i spansk og litteraturvidenskab fra Syddansk universitet. Medlem af Dansk Oversætterforbund.

Mette Ø Henriksen (1973)

Digter, konceptuel plagiarist. Har læst dansk og filosofi på Aarhus Universitet, forestået skriveworkshops for gymnasier, skoler og børnehaver og gennem mange år været fast interviewer på Odense Lyrik.

Simon Darø

Oversætter, bogdesigner. Uddannet antropolog. Næstformand i Kbhs. Bordtennisklub. Som ejer af forlaget Korridor har han udgivet og udstillet prosa, poesi, foto, kunst og eksperimentel litteratur fra bl.a. Skandinavien, Syrien, Pakistan, Indien, Zimbabwe og Somalia.

 

Musik 

Nye mennesker (Line Bøgh og Ann Falden). Line Bøgh er tekstforfatter og leverer speak og sceneshow i særklasse, når hun udfolder absurde fortællinger a lá Dan Turell, der både bevæger, underholder og giver stof til eftertanke. Og Ann Falden leverer som stærk multimusiker og elektronisk komponist et både poetisk og powerfuldt lydbillede omkring teksterne. Nye Mennesker har netop udgivet “Man Kan Sige”.

“Man kan sige er den historiefortælling, du ikke vidste, du ville elske, og Nye Mennesker er uden tvivl det friske pust til spoken-word-genren, du ikke vidste, du havde brug for” – GAFFA (5 stjerner).

“Dette nummer blev til, før #MeToo-kampagnen brød løs. Men duoen har da bestemt klappet tidsånden lige i r….!” – BT.

“…fik stemningen i caféen i Kvindemuseet til at boble af grin og indforståede smil” – VINKaarhus

Musikvideo